Kermis- Oranjevereniging Haarzuilens

Immaterieel Erfgoed

Sinds september 2022 is de, door de KOVH georganiseerde, Haarse Kermis bijgeschreven in het bestand van het kenniscentrum immaterieel erfgoed Nederland.

Wat is immaterieel erfgoed?

Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties. 


Anders dan materieel erfgoed (gebouwen, objecten, documenten en monumenten) is immaterieel erfgoed een levende en dynamische vorm van erfgoed, die zich aanpast aan en mee verandert met de tijd. Het verbindt de gemeenschap die het beoefent en zich er mee identificeert. Immaterieel erfgoed vormt het hart van die groep mensen, die het vaak met passie en op vrijwillige basis beoefenen. 

Welk nut dient de toetreding?

Nederland ondertekende in 2012 het UNESCO Verdrag inzake Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Daarmee verplichtte ons land zich om het immaterieel erfgoed op het grondgebied te inventariseren.

Immaterieel erfgoed in Nederland wordt zichtbaar gemaakt in drie kringen. Het doel ervan is, naast zichtbaar maken, het ondersteunen van immaterieel erfgoedgemeenschappen in het actueel houden en toekomst geven van het erfgoed.


Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland geeft uitvoering aan het UNESCO Verdrag inzake Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.


Het doel is dat gemeenschappen die dat willen in staat gesteld worden immaterieel erfgoed toekomstbestendig te maken.

Betekent dit dat de Haarse Kermis nu een officiële erkenning heeft?

Bijschrijving in de Inventaris is geen inhoudelijke erkenning van het erfgoed zelf.

Het geeft aan dat een erfgoedgemeenschap, groep of individu zich actief en bewust inzet voor de toekomst van haar immaterieel erfgoed. Het draagt bij aan bewustzijn van het belang van dit erfgoed binnen en buiten de gemeenschap. Het heeft te maken met gezien worden, met herkenning en met trots. Doorgaans zijn er naar verloop van tijd honderden vrijwilligers bij betrokken (geweest) die zich belangeloos inzetten en met heel veel plezier werken aan een vorm van immaterieel erfgoed.


Bijschrijving maakt de ene vorm van immaterieel erfgoed ook niet belangrijker dan andere. Voor de Inventaris Immaterieel Erfgoed is alle immaterieel erfgoed gelijk en maakt het bijvoorbeeld geen verschil of het immaterieel erfgoed door de hele Nederlandse bevolking wordt beoefend of slechts door één lokale gemeenschap of persoon.

Krijgen jullie nu ook subsidie?

Door bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland laten beoefenaars en betrokkenen zien dat ze de traditie beschouwen als hun immaterieel erfgoed en dat ze die willen beschermen in de zin van doorgeven aan volgende generaties. Er is geen subsidie aan verbonden.

Meer weten over immaterieel erfgoed?

Voor meer informatie over het werk van het kenniscentrum kunt u terecht op www.immaterieelerfgoed.nl.


U kunt ook terecht op onze eigen Haarse Kermis pagina via deze link.

Share by: